Hur man väljer rätt stegmotor för jobbet och vad du behöver veta

Stepper motortyper

Det finns många typer och variationer av stepptyper, av vilka vissa kräver mycket specialiserade förare. För våra syften kommer denna guide att fokusera på stegmotorer som kan köras med vanliga drivrutiner.

Hur man väljer rätt stegmotor för jobbet och hur man kan dra det (en stegmotor monterad på en 4 "Precision Myford Lathe, kredit: Tudor Barker via Flickr)

Stegmottagare som drivs med vanliga drivrutiner är: Permanent Magnet eller Hybrid Steppers, antingen 2-fas bipolär eller 4-fasig unipolär.

 11HS12-0674S
 

Motorstorlek

En av de första sakerna att tänka på är det arbete som motorn måste göra . Som du kan förvänta dig, kan större motorer leverera mer ström. Steppermotorerna kommer i storlekar från mindre än en jordnöts till stora NEMA 42-monster.

De flesta motorer har vridmomentvärden. Det här är vad du behöver titta på för att bestämma om motorn har styrkan att göra vad du vill .

NEMA 17 stegmotor är en vanlig storlek som används i 3D-skrivare och mindre CNC-fabriker. Mindre motorer hittar applikationer i många robot- och animatroniska applikationer. De större NEMA-ramarna är vanliga i CNC-maskiner och industriella applikationer.

Stegräkning

Nästa sak att tänka på är den positioneringsupplösning du behöver. Antalet steg per revolution varierar mellan 4 och 400. Vanligt tillgängliga stegräkningar är 24, 48 och 200.

Upplösning uttrycks ofta som grader per steg. En 1, 8 ° motor är densamma som en 200-stegs / revolution-motor.

Avvägningen för hög upplösning är hastighet och vridmoment . Höga stegräknarmotorer är utrustade med lägre RPM än motsvarande storlek. Och de högre stegen som krävs för att vrida dessa motorer resulterar i lägre vridmoment än en liknande storlek med lågt stegräknare vid liknande hastigheter.

Utväxling

Ett annat sätt att uppnå hög positioneringsupplösning är med växling . Ett 32: 1 växeltåg applicerat på utgången från en 8-stegs / omriktningsmotor kommer att resultera i en 512-stegsmotor.

Kommentera här: